Fokozatszerzési eljárás - oktatóknak

Tisztelt Témavezetők!

Mivel a fokozatszerzési eljárás nem csupán a doktorjelölt, hanem a témavezető szempontjából is fontos folyamat, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és kötelezettségeket, amelyekkel a tudományos munka megírását segítő és koordináló oktatóknak, kutatóknak is tisztában kell lenniük a fokozatszerzési eljárás során.

A fokozatszerzési eljárás elindítása:

A fokozatszerzési eljárás elindításában különbséget kell tennünk a 2016. szeptember 1. előtti és 2016. szeptember 1. utáni képzésben részt vevő hallgatók között.

  • 2016. szeptember 1. előtti, régi típusú (3 éves) képzésben abszolvált hallgatóknak külön jelentkezniük kell a fokozatszerzési eljárásra. Ennek részletei az alábbi tájékoztatóban találhatóak: https://btkphd.unideb.hu/hu/node/223
  • 2016. szeptember 1. utáni (2+2 éves) képzésben résztvevő hallgatók a 4. félév végén komplex vizsgán vesznek részt. Amennyiben a hallgató sikerrel teljesíti a komplex vizsgát, teljesíti a 4. félév végére a kötelező kredit mennyiséget és aktiválja magát a következő 5. félévre, abban az esetben hivatalosan elindul a képzés második szakasza. A fokozatszerzési eljárás szempontjából ennek azért van jelentősége, mert a képzés második szakaszának kezdetével automatikusan elindul a fokozatszerzési eljárás is.
  • FONTOS: A doktorandusznak a komplex vizsgát követő három éven belül be kell nyújtania a doktori értekezés végleges (előzetes vita utáni) változatát! Ha ez nem történik meg időben később már nem lesz erre mód. Ezt azért is fontos hangsúlyozni az oktatók és a hallgató felé is, mert ha nem készül el időben a dolgozat, akkor a négy éves képzés alatt végzett tutoriális és kutató munka is kárba vész, mivel a hallgató ugyanabban a témában már nem adhatja be a dolgozatát sem ugyanabban, sem más doktori iskolában. Továbbá ugyanezzel témával nem is jelentkezhet más doktori iskola képzésére.

Elővita szervezése: részletesen lásd az erről szóló útmutatót.

Doktori szigorlat: A 2016. szeptember 1. előtt (3 éves) képzésben résztvevő hallgatóknak a fokozatszerzési eljárás részeként teljesíteniük kell a doktori szigorlati vizsgát. A 2016. szeptember 1. utáni (2+2 vagy akár egyéni képzésben) résztvevő hallgatók számára a korábbi hagyományos szigorlati vizsga már nincs, esetükben a szigorlatot a komplex vizsga teljesítése váltja ki. 

  • A doktori szigorlat szervezésére vonatkozóan lásd: EDSz 14§, valamint BDTSz 5.3§ (2016.szeptember 1. előtti szabályzatok)
  • A komplex vizsga szervezésére vonatkozóan lásd: EDSz 13§, valamint BDTSz 13§ (2016. szeptember 1. utáni szabályzatok).

Bizottságok: A szigorlati és a védési bizottságok összetételét több fórumon is meg kell szavaztatni. A TNDI vezetőjével való előzetes egyeztetést követően a TNDI tanácsának szavaznia kell a bizottságokról. Miután a TNDI tanácsa a bizottsági összetételeket megszavazta, a TNDI titkára továbbítja azokat a Bölcsészettudományi Doktori Tanács titkárához. A bizottságokat a Bölcsészettudományi Doktori Tanácsnak is jóvá kell hagynia, csak ebben az esetben lehet a szigorlatot és a védést megrendezni.

 

Ha bármilyen további kérdés merülne a következő címen érdeklődjenek: 

Frissítés dátuma: 2022.02.28.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.