Konferenciák

 • Az iskolatörténeti kutatások jelene I.  - Iskolakép konferencia

Az MTA Veszprém Területi Bizottsága iskolatörténeti konferenciát szervez.

A szervezők az iskolákra, azok történetére vonatkozó előadásokat várnak, olyanokat, amelyek arra keresik a választ, hogy ezekben az intézményekben pontosan milyen pedagógiai aktusok történtek, kik és milyen módon alakították azok történetet, illetve hogyan alakultak át, vagy épp nem változtak meg az intézményi terek.

Jelentkezés: 1500 karakteres absztrakt és 3 kulcsszó

Jelentkezési határidő: május 15.

Konferencia nyelve: magyar

Előadások időtartama: 15 perc

A konferencia helye: MTA VEAB Székház 8200 Veszprém, Vár u. 37.

A konferencia időpontja: 2023. június 16.

Jelentkezési űrlap: https://forms.gle/S6Cr3UvM1Tmwum3J8

A felhívás és a konferencia weboldala elérhető itt és itt.

 

 

 • MOMENTA HISTORIAE - A Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának Műhelykonferenciája

A Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája Doktorandusz Műhelykonferencia szervez, amelynek célja, hogy az iskola hallgatói bemutathassák eddigi kutatási eredményeiket.

A konferencián nincs korszakra vagy tematikára vonatkozó megkötés.

Jelentkezni 1500-2000 karakteres absztrakt beküldésével lehet, amelyet a címre kell elküldeni. A jelentkezési lapon fel kell tüntetni az évfolyamot, alprogramot és a témavezető nevét. 

Jelentkezési határidő: április 25.

A konferencián elhangzott előadások anyaga online konferenciakötetben fog megjelenni.

A konferencia felhívása ide kattintva érhető el. 

 

 

 • Tavaszi Szél Konferencia 2023

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) örömmel értesíti a doktoranduszokat, doktorjelölteket, fiatal kutatókat, mesterszakos hallgatókat, hogy 2023. május 5-7.  között a Miskolci Egyetemmel együttműködésben ismét megrendezi a Tavaszi Szél elnevezésű multidiszciplináris, tudományos konferenciáját.

A DOSZ a 2023. évi Tavaszi Szél Konferencia szervezésekor a korábbi években megszokottak szerint, a „fiatal magyar kutatók és doktoranduszok világtalálkozóját” magyar, illetve angol munkanyelvű rendezvényként hirdeti meg.

A konferencián történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció első körben egy minimum 1800, maximum 3600 karakter terjedelmű absztrakt benyújtásával válik érvényessé.

A jelentkezés és absztraktok leadási határideje: 2023. március 12. 23:59  

Az absztraktok befogadását követően a jelentkező a választott regisztrációs csomag szerinti regisztrációs díj befizetésére vonatkozó értesítést kap

Amennyiben az előadó a Konferenciakötetben publikálni kívánja kutatási eredményeit, legkésőbb 2023. június 12-ig kell elküldenie az   email címre. 

A jelentkezéshez szükséges további információk a DOSZ honlapján érhetőek el.

 

 • XXI. Szentágothai konferencia és verseny

A PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégium, a Szentágothai Szakkollégium Egyesülettel közös szervezésben 2023. április 21. napján rendezi meg hagyományos konferenciáját és hallgatói versenyét.

A konferencia ONLINE formában kerül megrendezésre

A konferencia nyelve magyar és angol.

Az előadás absztraktját mind a két nyelven meg kell küldeni.

Az absztraktok leadásának határideje: 2023. március 30. éjfél.

Az absztraktokat a   e-mail címre kell megküldeni a fent említett határidőig Word dokumentumban, előre meghatározott minta szerint.

A konferencia végleges szekcióbeosztása az egyes szekciókba jelentkezők száma szerint kerül kialakításra.

A konferencia regisztrációs díja 2023. március 25. napjáig befizetve:

–       3.000,- Ft, azaz Háromezer forint, ha NEM KÉR nyomtatott példányt az absztrakt-kötetből; preferált

–       6.000,- Ft, azaz Hatezer forint, amennyiben KÉR nyomtatott példányt az absztrakt kötetből.

A jelentkezési lap elérhető itt.

A konferencia bővebb felhívása, s az absztrakt minta elérhető itt.

 

 • I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023-ban a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának Medievisztika Doktori Programja a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának Történelem Programjával, a Károli Gáspár Református Egyetem Történeti Intézetének Medievisztika Tanszékével és a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájának Középkori és Koraújkori Doktori Programjával együttműködve konferenciát szervez I. Medievisztikai Vándorkonferencia néven. A rendezvényre minden középkorral foglalkozó, PhD képzésben részt vevő, de doktori fokozattal még nem rendelkező hallgató jelentkezését várják. A konferencia nyelve magyar. Az elhangzott előadások publikálására konferenciakötetben lesz lehetőség.

A konferencia időpontja: 2023. május 25-26.

A konferencia helyszíne: Szegedi Akadémiai Bizottság Székháza (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

Jelentkezés: a linken elérhető Google Űrlap kitöltésével és egy legfeljebb 1500 karakteres absztrakt feltöltésével

https://forms.gle/JyToWcuWz3AvivuB9

Jelentkezési határidő: 2023. január 31.

A konferencia felhívása ide kattintva érhető el.

A konferencia meghívója és a programfüzet ide kattintva érhető el.

 

 • XIV. Nemzetközi Nyíregyházi Doktorandusz és Posztdoktori Konferencia

2022-ben a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar szervezi a többéves múlttal rendelkező, a nyíregyházi felsőoktatási intézmények együttműködésével létrejövő XIV. Nemzetközi Nyíregyházi Doktorandusz és Posztdoktori Konferenciát. Az esemény hibrid formában kerül megrendezésre. A szervezők lehetőséget biztosítanak az előadóknak, hogy előadásaikat tanulmány formában is megjelentessék.

A részvétel ingyenes.  

A konferencia időpontja: 2022. december 9. (péntek) 10.00. 

A konferencia helyszíne: DE-ETK 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.A konferencia felhívása ide kattintva érhető el.

A konferenciára való jelentkezés az alábbi linken érhető el:

https://forms.gle/XvsPhSmsavTcqcGT6

 

 • DaLiCo Summer School 2022

A Debreceni Egyetem szeretettel meghívja a magyar és angol képzésben résztvevő doktorandusz hallgatókat a DaLiCo projekt keretein belül megvalósuló online Nyári Egyetemre, július 11-15. között. Az 5 napos rendezvény fókuszpontjában a kutatási adatkezeléssel kapcsolatos digitális írástudás, valamint a kutatói kompetenciafejlesztés áll.  

Időpont: 2022. július 11-15.

Helyszín: Online

A Nyári Egyetem nyelve angol.

Felhívás

A programra regisztrálni a következő linken keresztül lehet:

https://openscience.hu/registration-exploring-research-data-management-understanding-core-skills-for-managing-your-research-data/

 

 • Sapiens Ubique Civis IX – Szeged 2022

A Szegedi Tudományegyetem Klasszika Filológia tanszékén 2022. augusztus 31 – szeptember 2. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Sapiens Ubique Civis konferencia, amelyre a szervezők egyaránt várják MA, illetve PhD hallgatók jelentkezését. A konferencia célja, hogy különböző területeken dolgozó fiatal kutatóknak biztosítson felületet kutatásaik bemutatására, továbbá az együttműködésre. Ennek megfelelően a várt előadások témakörei érinthetik az irodalmat, történelmet, filológiát, görög és római történelmet, olyan területeket, amelyek elsősorban az antikvitással vannak kapcsolatban. Az előadások írott formában való megjelentetésére a konferencia anyagából készülő tanulmánykötet kereteiben van lehetőség.

A konferencia nyelve angol.

Jelentkezési határidő: 2022. június 15.

Jelentkezni egy maximum 300 szavas absztrakttal lehet, amelyet a címre kell elküldeni.

A jelentkezőket július 15-ig értesítik előadásaik befogadásáról.

A résztvevőknek regisztrációs díjat kell fizetni, amely 60 Euró.

Felhívás

 

 • Central European Interdisciplinary Summer School, c. 1200–1700 University of Pécs, 22–24 July 2022

A Pécsi Tudomány Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. július 22–24-én kerül megrendezésre a Central European Summer School. A rendezvény Közép-Európa közép- és koraújkori időszakát helyezi középpontba. Az eseményen előadó, illetőleg szemináriumvezetői minőségben részt vesz Intézetünkből Prof. Dr. Bárány Attila és Dr. Györkös Attila. A nyári egyetem szemináriumi előadásai mellett a résztvevőknek lehetőségük van workshop jelleggel előadni saját kutatási eredményeiket is. Ehhez a jelentkezési laphoz egy 1500 szavas rezümét is kell mellékelni. A szervezők doktorandusz hallgatók, illetve posztdoktor kutatók jelentkezését is várják. Jelentkezni 100 szavas motivációs levéllel és rövid önéletrajzzal lehet a  email címen.

A szervezők döntése értelmében a nyári egyetem online formában kerül megrendezésre, ennek megfelelően a részvétel ingyenes.

 

Jelentkezési határidő: 2022. június 30.

Az előzetes program a következő linken elérhető: https://centraleuropeansummerschool.wordpress.com/provisonal-programme/

 

Felhívás

 

 • Történelem és erőszak - a Hajnal István Kör 2019. évi konferencia felhívása

A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület Idén is megrendezi éves konferenciáját (ezúttal Szegeden), amire ezúton szeretném felhívni a munkatársak és doktoranduszok szíves figyelmét. Az idei, 2019. évi konferencia címe, ill témája:Történelem és erőszak. A konferenciafelhívást és a jelentkezési lapot mellékelem, de mindkettő elérhető a Kör honlapján is: https://hajnalkor.hu/. A konferencia részeként a szervezők külön doktori szekciót is hirdetnek. Ebben tematikai kötöttség nélkül mutathatják be társadalomtörténeti kutatásaikat azok a kollégák, akik jelenleg dolgoznak doktori disszertációjukon, vagy az elmúlt évben védték meg azt. A szervezők célja ezzel az, hogy fórumot biztosítsanak azon fiatal társadalomtörténészeknek, akiknek kutatása nem illeszkedik az adott évi konferencia tematikájába. A HIK konferenciák egyben a tágabb tudományos közösségbe való integrálódásra, tapasztalatcserére is alkalmat nyújtanak a fiatal kutatóknak.

A jelentkezési határidő: 2019. május 20.

Felhívás

Jelentkezési lap

 

 • German Research Information Breakfast

2019. április 12-én a DAAD szervezésében megrendezésre kerül a German Research Information Breakfast című rendezvény, amelynek élja, hogy a német kutatószféra működéséről, lehetőségeiről nyújtson átfogó képet az érdeklődkőknek. Az előadást Dr. Veronika Proske, a budapesti Német Felsőoktatási Információs Központ igazgatója tartja, amelyet követően lehetőség nyílik a vendégelőadóval való személyes beszélgetésre és konzultáióra. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amely a következő ide kattintva érhető el.

Meghívó

 

 • XI. Szegedi Medievisztikai Konferencia Felhívás

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Történelemtudományi Doktori Iskolája a Medievisztika-Régészet Doktori Program keretén belül 2019. május 30–31-én konferenciát szervez középkorral foglalkozó PHD képzésben részt vevő kutatók számára. A konferencián elhangzott előadások publikálására a korábbi évek gyakorlatának megfelelően konferenciakötetben kerül sor. A konferencia előadásainak időtartama 20 perc, melyet 10 perc vita egészít ki. Jelentkezni az előadások címének és az előadások legfeljebb 300 szavas összefoglalójának a e-mail címre való elküldésével lehet.

A konferenciára való jelentkezés dátuma: 2019. április 12.

Felhívás

 

 • Tavaszi Szél Konferencia Debrecenben

A Doktoranduszok Országos Szövetsége 2019. május 3-5. között a Debreceni Egyetemen rendezi meg a Tavaszi Szél elnevezésű multidiszciplináris, tudományos konferenciáját. Bár a jelentkezési határidő március 10-én lezárult szeretnék felhívni hallgatóink figyelmét a konferenián való részvételre. Részletek ide kattintva olvashatóak.

Frissítés dátuma: 2023.05.03.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.